Boeken algemeen

vrijdag 27 oktober 2017

Het EOS-project - Mirjam Mous

Titel: Het EOS-project
auteur: Mirjam Mous
uitgeverij: Best of YA | Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 00 35462 7

aantal pagina's: 304
verschijningsdatum: juli 2017




Bekijk op bol.com


Het is herfstvakantie en dat betekent lekker veel lezen. Heerlijk om een boek open te kunnen slaan, wetende dat je het in een dag of twee uit kunt hebben.
Dat deed ik dus met Het EOS-project van Mirjam Mous.

Mirjam Mous heeft al 71 (!) boeken op haar naam staan, waarvan Boy 7 toch wel een van de bekendste is.
Zelf besprak ik Password  en Voor altijd vriendinnen op mijn blog.

Omslagtekst:

In een rustig natuurgebied wordt een man dood in de rivier aangetroffen. Het is Herman van Romondt, een journalist van Dagblad Zuid. De politie is er al snel van overtuigd dat het een ongeluk was en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die dezelfde dag nog stage bij Herman liep, denkt dat er meer achter zit. Wat wat deed de journalist bij de Blauwe Bosjes, terwijl hij helemaal niet van de natuur hield?? En dan had hij het ook nog over een belangrijk artikel, dat zou inslaan als een bom.

Mink en Jools, het nichtje van Herman, zijn vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en volgen alle sporen die de journalist heeft achtergelaten. De wereld waarin hij zich begeven heeft, blijkt behoorlijk schimmig te zijn. Hoe meer Mink ontdekt, hoe dieper hij in de problemen raakt. Is hij zijn leven nog wel zeker?

Mijn mening:

Het EOS-project is een spannende YA-thriller, waarbij je gelijk vanaf de eerste pagina middenin de actie terecht komt: Mink Bekkering (16) is op de vlucht, maar waarvoor?
Dat vind je stukje bij beetje uit gedurende het verhaal. 

Het verhaal begint op 31 maart 2017 en maakt vervolgens kleinere en grotere stappen terug in de tijd. Eerst naar de tijd dat Mink Jools leerde kennen en dan naar de kern: Waarom is Mink op de vlucht?

De opbouw zorgt er mede voor dat het een spannende thriller wordt. Alleen wordt er aan het begin iets te vaak gesuggereerd dat het spannend gaat worden en het gevaar op de loer ligt. 

"Dat zijn leven een paar jaar later in een nachtmerrie zou veranderen, leek toen nog volkomen absurd." (blz. 36)

"Achteraf gezien had hij er ook maar beter weg kunnen blijven. Dan was er waarschijnlijk niemand gewond geraakt of doodgegaan." (blz. 41)

Gelukkig stopt dit op een gegeven moment en kun je als lezer zelf lekker gaan uitpuzzelen wat je ervan vindt en hoe je denkt dat het zover gekomen is.




Het boek:

Het boek is opgedeeld in 7 delen en een epiloog, die allemaal beginnen met een quote die met de goochelwereld te maken heeft. De quotes passen erg goed bij het verhaal.

"Magicians disappear all the time, but as soon as a regular person does it, everyone is al scared. 

'Tom's gone!' 

'Is he a magician?'

'No.' 

'Then let's print up some flyers!'

(Mitch Hedberg - Amerikaanse stand-upcomedian, 1968-2005)"
(blz. 5)

Er is niet zomaar voor een goochelquotethema gekozen: Mink is zelf een goochel-hobbyist, wat hem gedurende het boek aardig van past komt.

De delen zijn allemaal opgedeeld in vrij korte hoofdstukken. De hoofdstukken hebben allemaal de naam van degene die erin centraal staat met daarbij de datum waarop het desbetreffende stuk zich afspeelt.

Deze opbouw zorgt ervoor dat de draad van het verhaal zeker niet verliest.  

Waarom het boek Het EOS-project heet, wordt pas veel later in het verhaal duidelijk. Ik ga het hier niet verklappen, daarvoor zul je het boek zelf moeten lezen. Hij is zeker de moeite waard!

"Hoe langer Mink erover nadacht, hoe minder hij ervan snapte. Het was alsof hij een puzzel probeerde te maken van stukjes die niet in elkaar pasten."

(blz. 228)

Het EOS-project is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Er is een hardcover- en een e-book-editie.
Als je het boek via één van de links op mijn pagina bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 

Het boek is ook te leen bij de bibliotheek.

Het exemplaar dat ik gelezen heb, is beschikbaar gesteld door De Gouden Zebra. Bedankt dat ik het boek voor jullie mocht lezen.

InstagramFollow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten