Boeken algemeen

zondag 31 mei 2015

Op een rijtje: De boeken van mei

Een maand waarin ik veel gelezen heb. Volgens sommige mensen die mijn blog lezen doe ik dat iedere maand...
Maar deze maand heb ik twee weken vakantie gehad en had ik éxtra veel tijd.



Ik zet ze voor jullie op een rijtje:
  1. ADHD | Bijsturen als alle remmen los zitten - Martin L. Kutcher
  2. Het Achterhuis - Anne Frank 
  3. Over de grens - Katie McGarry **** 
  4. Vlucht naar Curaçao - Debby van den Bergh ***
  5. Mijn man #3 | Overgave - Jodi Ellen Malpas ****
  6. De betrokkenen - Anita Larkens ****
  7. Kampioen - Corien Oranje 
  8. Boze Drieling - Paul van Loon (voorgelezen)
  9. Dood de vader - Sandrone Dazieri *****
  10. De Selectie #2 | De Elite - Kiera Cass ***
  11. De Selectie #3 | De One - Kiera Cass ****
  12. Ga voor mij - Jennifer Lynn ****
  13. Verbroken - Linda Jansma ***** (recensie volgt op 26 juni)
  14. Wonder - R.J. Palacio *****
  15. Het vijfde evangelie - Ian Caldwell ****
Klik op de titel om de bijbehorende recensie te lezen.

Ik ben op een totaal van 15 boeken gekomen. Ik dacht dat ik nog niet eerder zoveel boeken had gelezen in een maand tijd. Maar na even terug te hebben gekeken in mijn 'op een rijtje' blogposts zie ik dat ik er in juli vorig jaar zelfs nog eentje meer had. 

De boeken die me van afgelopen maand het meest zijn bijgebleven zijn de eerste twee. Het Achterhuis heeft veel indruk om me gemaakt. 

"En toen was ik stil en weet ik dat 2 minuten stilte op 4 mei nooit afdoende is. Ook niet na 70 jaar.Als je geen oorlogsslachtoffers kent kun je je het verdriet nooit voorstellen. Maar na het lezen van het dagboek van Anne Frank misschien wel een beetje meer. "


Uit het boek over ADHD heb ik veel tips gehaald waar ik nu en in de toekomst, thuis en op mijn werk veel aan kan hebben.

Het boek wat ik het leukst vond om te lezen is Verbroken van Linda Jansma. Dit boek ligt vanaf 6 juni in de winkels. Ik heb hem als recensie-exemplaar gekregen voor mijn deelname aan de blogtour van De Crime Compagnie. Ik ben daarin als allerlaatste aan de beurt, op 26 juni. Voor die tijd wil ik dan ook nog niet teveel over het boek zeggen. Wel dat ik hem 5 sterren gegeven heb. Een echte aanrader!


Update leesuitdagingen 2015


2015 Reading Challengecropped-logo_ikleesnederlands_a_v2.jpgMet de Goodreads reading challenge zit ik inmiddels op 56/100. Ik lig 15 boeken voor op schema.
Ik doe ook mee aan de #boekperweek uitdaging van @bibliotheek. Daarmee sta ik op 50/53. Die challenge heb ik half juni dus vast wel voltooid, maar dan tel ik gewoon verder hoor! 
Je kunt mijn #boekperweek challenge ook volgen via mijn bord op Pinterest.
Verder ben ik met de 5 boeken van Nederlandse bodem met de #ikleesnederlands challenge op 15/30 gekomen. Dat gaat lekker :-).


Wat er op stapel ligt voor juni

Tot afgelopen vrijdag kon je me bij #Kiezenismoeilijk helpen kiezen welke roman ik zou gaan lezen na Het vijfde evangelie. Het boek dat de meeste stemmen heeft gekregen is De lege stad van Simone van der Vlugt. Daar ben ik vandaag in begonnen. Ik ben benieuwd wat ik ervan zal vinden. Het begin is in ieder geval goed. 

Afgelopen maand gaf ik aan dat ik eindelijk Guerriero dell'eternita uit wilde lezen. Dat is niet gelukt. Daar moet ik toch écht in verder deze maand. Ik zie hem vanuit mijn ooghoeken vaak liggen. Hopelijk kan hij eind deze maand terug in de boekenkast.

Ik heb van Xander Uitgevers afgelopen weekend een recensie-exemplaar van Rosy van Pierre LeMaitre gekregen. Een mooie hardcover die ik aankomende maand zeker zal gaan lezen. Verder wil ik Vertrokken van Henri Coulonges gaan lezen.
Ook zal er aankomende maand weer een nieuwe editie van #Kiezenismoeilijk komen. Uit welke boeken ik jullie wil vragen te helpen met kiezen weet ik nog niet. 

Heb jij alvast wat tips voor me?

Een fijne (lees)maand toegewenst!

  
Follow on Bloglovin

Het vijfde evangelie - Ian Caldwell

"Ik word ijskoud. Het voelt alsof ik word opengereten, alsof alles wat ik in me heb in een peilloze diepte verdwijnt. Een diepte waar ik zelf ook onstuitbaar in word gezogen."




Een vrij pittig boek over een pittig onderwerp. De Kerk. En dan met name de katholieke kerk en de verdeling die hierbinnen is. 

"Deze roman speelt zich af in 2004, het jaar waarin de stervende paus Johannes Paulus II de wens koesterde het katholicisme en de orthodoxie te herenigen. Dit is het verhaal van twee broers, beiden priester, de een rooms- de ander oosters-katholiek."


Zelf had ik nog niet veel ervaring met dit onderwerp, daardoor komen er veel nieuwe woorden voor mij in naar voren.
Het hele boek lang word je met  feiten om de oren geslagen.
Doordat ik zelf niet veel over de katholieke kerk weet vond ik het soms lastig om goed te kunnen beoordelen wat nu feit en wat fictie is in dit boek.
Na enig speurwerk op Google merkte ik dat het grootste deel van het verhaal op feiten berust, maar dat de personages veelal fictief zijn.

In het verhaal is Ugolino Nogara voor een expositie in de Sint Pietersbasiliek op zoek naar de oorsprong van de Lijkwade van Turijn.
De broers Simon en Alexander Andreou helpen hem hierbij. Hele evangeliën worden doorgespit, vertaald en naast elkaar gelegd.
Dan doet Ugolino (Ugo) een ontdekking die hem fataal wordt en waardoor de levens van Simon, Alexander en diens zoontje Peter op het spel komen te staan.
Iemand wil weten wat Ugo ontdekt heeft en wil er alles aan doen om het ontdekte verborgen te houden.
Alex zet alles op het spel om zijn familie te beschermen.

"Dat we onze jeugd zonder kleerscheuren zijn doorgekomen, is geen prestatie van ons samen, maar van hem alleen. Hij hield zich staande en droeg mij op zijn rug. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik dermate zwaar bij hem in het krijt stond dat ik die schuld nooit zou kunnen inlossen. En dus zou ik alles voor hem hebben gedaan wat in mijn vermogen lag. 

Alles."


Het verhaal is geschreven vanuit oosters-katholieke priester Alexander Andreou. Oosters-katholieke priesters mogen trouwen (of moeten dat zelf voor ze priester kunnen worden) en kinderen krijgen. Alex is alleenstaande vader van de 5-jarige Peter. Zijn vrouw is vlak na de geboorte van hun zoontje weggegaan. Waarheen is onbekend. Alex en Mara zijn niet gescheiden en Alex hoopt nog altijd dat zijn vrouw op een dag terugkomt. 
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de kleine wereld van het Vaticaan. Een kleine wereld die tegelijkertijd onnoemelijk groot is en waarin de top in weelde leeft.

"Ik ben met stomheid geslagen. In geen van de evangeliën staat iets van wat ik hier om me heen zie. Er wordt in de Heilige Schrift niet gesproken over paleizen, kardinalen, een staatssecretariaat. (...)"

Om alles wat er gebeurt duidelijk te maken wordt er veel teruggeblikt in het verhaal. Terugblikken op het leven van Alex, maar ook terugblikken naar de geschiedenis van de Lijkwade.
Op de cover van het boek staat dat het om een literaire thriller gaat, in de historische kanttekening aan het begin van het boek wordt het boek een roman genoemd. Zelf zou ik zeggen dat het een literaire thriller met romanaspecten is. 

Het heeft vrij lang geduurd voor ik goed in het verhaal zat. Ik denk dat dit mede kwam door de vele feiten die in het boek omschreven zijn. Uiteindelijk heb ik de 'laatste' 300 bladzijden in één ruk uitgelezen. 
Het boek was wat mij betreft dus zeker de moeite van het lezen waard.
Gelukkig maar voor Ian Caldwell, hij heeft namelijk 10 jaar (!) gedaan over het schrijven van het boek. 
Een leuk feitje uit het dankwoord vind ik dat hij bij het schrijven veel gebruik heeft gemaakt van Google Maps en Street View. Dat zal pas de laatste jaren van het werken aan het boek mogelijk zijn geweest, aangezien Street View pas sinds 2007 bestaat. Met Street View kom je zelfs tot ín de Sint Pieter! (Eenmaal binnen is de uitgang lastig te vinden ;-) )

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

25350756Titel: Het Vijfde Evangelie
auteur: Ian Caldwell
originele titel: The Fifth Gospel
vertaling: Monique Eggermont en Erica Feberwee
uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0268 0
aantal pagina's: 462
verschijningsdatum: 26 mei 2015




Follow on Bloglovin

maandag 25 mei 2015

Wonder - R.J. Palacio

"Waarom ben ik zo lelijk, mama?' fluisterde ik. 
'Nee, liefje, je bent niet...'
'Wel waar.'
Ze kuste mijn hele gezicht. Ze kuste mijn ogen die te laag zaten. Ze kuste mijn wangen die eruitzagen alsof ze ingedrukt waren. Ze kuste mijn schildpaddenmond. Ze zei lieve woorden die bedoeld waren om me te helpen, maar woorden veranderden niks aan mijn gezicht."


In een boek zonder plaatjes bedenk je zelf hoe de karakters eruit zien.
Vriendelijke mensen zijn in boeken allemaal mooi. Puur beoordeeld op karakter. In het echte leven gaat dat helaas vaak anders.

Wonder gaat over August Pullman, een 10-jarig jongetje dat een afwijking aan zijn gezicht heeft.
Om de afwijking bij de juiste naam te noemen: "Het syndroom van Treacher-Collins (...),  gecompliceerd door een hemifaciale microsomie die kenmerkend is voor het syndroom van Goldenhar."
Deze twee syndromen zorgen voor een ernstig mismaakt gezicht.
Dit zorgt regelmatig voor vervelende opmerkingen en reacties. Zowel van kinderen als volwassenen.

"Ik hoorde dat Julians moeder Augusts gezicht uit de klassenfoto gefotoshopt heeft. Een paar andere moeders hebben een kopie van haar gekregen."


In het boek wordt meerdere keren opgemerkt dat 'mismaakt' geen fijn woord is, maar ik weet geen woord wat treffend genoeg is om het dan wel goed te omschrijven.

"Is de kosmos dan een gigantische loterij? Je koopt een lot als je geboren wordt. En het is maar afwachten of het een goed lot is of een slecht lot. (...) Maar de kosmos zorgt ervoor dat aan het eind alles in evenwicht is. De kosmos zorgt voor al zijn schepsels."


August, Auggi, heeft tot zijn tiende jaar thuisonderwijs gekregen van zijn moeder. Nu is het tijd om naar school te gaan. En wel in de vijfde klas van de Beechers-school waar meneer Aarsman de directeur is.
Veel kinderen vinden Auggi eng en ontwijken hem, sommigen gaan met hem om om in een goed blaadje te komen, anderen kiezen ervoor om hem te leren kennen en geven hem de kans om te zijn wie hij is: Een grappige, slimme jongen.

Met vallen en opstaan doorloopt hij de vijfde klas. Doorziet iedereen en staat steeds steviger in zijn schoenen.
Zijn ouders kunnen zich klaarmaken om hem los te laten.

"Maar nu moet hij groot worden. We moeten hem groot laten worden, hem helpen groot te worden, dwingen groot te worden."


Een erg goed boek. Een boek dat je na laat denken over jezelf. Wat zou ik doen? Wat zou ik doen als ik een kind als August tegenkwam? Waarschijnlijk ook een tweede keer kijken. En dan wegkijken? Ik weet het niet.
Wat zou ik doen als ik in de schoenen van August stond? Daar kan ik me nauwelijks een voorstelling van maken, ookal is een groot deel van het boek vanuit hem geschreven.
Maar August voelt zich alleen maar anders doordat hij zo behandeld wordt. Als het niet aan de buitenwereld lag, was hij een normale jongen. Van binnen is hij als ieder ander.
Toch is de enige dag in het jaar waarop hij zich ook daadwerkelijk zo voelt Halloween. Verstopt achter een masker, onherkenbaar kan hij dan opgaan in de menigte.

Wat August sterk maakt is de onvoorwaardelijke liefde van zijn ouders en zus en niet te vergeten zijn flinke dosis zelfspot. 

Ik heb kunnen lachen om dit boek, ik heb me geschaamd voor de reacties van sommigen en soms heb ik gelezen met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen.

"Zien mensen er in de hemel nog hetzelfde uit?' 
'Ik weet het niet. Ik denk het niet.'
'Hoe herkennen ze elkaar dan?'
'Ik weet het niet, lieverd.' (...) 'Ze voelen het gewoon. Je hebt geen ogen nodig om van iemand te houden, toch? Je voelt het in je binnenste. Zo is het ook in de hemel. Daar is alleen liefde, en niemand vergeet van wie hij houdt."

Het boek is verdeeld in 8 delen. 3 delen die vanuit August, de andere vanuit kinderen in zijn omgeving. De delen zijn onderverdeeld in korte hoofdstukken, waardoor je er snel doorheen lijkt te gaan. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

17859977Titel: Wonder
auteur: R.J. Palacio
Originele titel: Wonder

vertaling: Esther Ottens
uitgeverij: Querido

ISBN: 9789045114163

aantal pagina's: 352
verschijningsdatum: februari 2013







Follow on Bloglovin

zaterdag 23 mei 2015

Kiezen is moeilijk | Roman-editie - De uitslag

De 'stembus' is gesloten. De stemmen zijn geteld. Het boek dat de meeste stemmen heeft gekregen is....


23781233

Ik ben nu nog druk bezig in 'Het vijfde evangelie'. Die hoop ik vandaag uit te krijgen. En dan vanavond of morgen beginnen in 'De lege stad'. Uiteraard laat ik jullie weten wat ik van het boek vond als ik hem uit heb. 

Bedankt voor het stemmen!

-------------------------------------------------------------------------


Het is weer zover: Kiezen is moeilijk...

Met dit keer 3 romans om uit te kiezen. Afgelopen tijd heb ik veel thrillers en young-adult boeken gelezen, dus wordt het weer eens tijd voor een roman.
Ik wil ze sowieso alle drie lezen, maar in welke zal ik beginnen?

Wij en De lege stad staan klaar op mijn e-reader. Vertrokken heb ik als paperback geleend bij mini Bi-EB bers.


Je kunt je stem uitbrengen via de poll aan de rechterkant van de pagina. Helpen kiezen kan tot en met vrijdag 29 mei.

















Wij - David



24726493Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

De lege stad - Simone van der Vlugt


23781233Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja’s familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het elke dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.


Vertrokken - Henri Coulonges


25134772Franse bestseller toont het menselijk drama achter het bombardement van Dresden

De twaalfjarige Johanna is met haar vriendinnetje naar het circus. Het valt tegen, ze hadden er meer van verwacht. Dan horen ze het gebrom van vijandige vliegtuigen die over komen. Wat niemand verwacht gebeurt die nacht: Dresden wordt gebombardeerd. De grote kunststad wordt in één nacht totaal vernietigd. En door die brandende stad zoekt Johanna de weg terug naar huis. De rivier over, door het station en het stadspark. Maar thuis treft ze een verdwaasde moeder. Johanna heeft maar één keus: weg uit deze stad.




Follow on Bloglovin

vrijdag 22 mei 2015

Ga voor mij - Jennifer Lynn

"Ik was uitgedroogd en en ik nam een slok van de ijsthee terwijl ik door de voorruit keek, overdonderd door het potentiële babymakende materiaal dat ik voor me zag. Niet dat ik direct stond te springen om baby's te maken, maar een paar proefritjes gingen er wel in."



Ik wilde graag wat luchtigs voor tussendoor en ik wilde voor een challenge op het forum De Digitale Boekenkast een boek met een titel waar het woord mei of mij in zat lezen.
Daardoor kwam ik uit bij Ga voor mij, het tweede deel van de Wait for you-serie van J.Lynn. Van de serie las ik eind maart het eerste deel, Wacht op mij.
Ik denk dat de quote hierboven vrij goed weergeeft met wat voor soort boek je te maken hebt. (Een beetje puberaal.. nouja, Teresa is 19, dus dat moet kunnen.)

J. Lynn is een pseudoniem van schrijfster Jennifer L. Armentrout. Onder die naam zijn geen Nederlandse vertalingen van haar werk uitgekomen, voor zover ik weet.

In Wacht op mij ontmoet Avery Cam. In het verhaal van Avery en Cam kon je al kennismaken met de hoofdpersonen uit Ga voor mij. Hoofdpersoon en ik-personage Teresa is het zusje van Cam en Jase, de jongen waar ze hoteldebotel van is, is een vriend van Cam.

Teresa was een fanatiek balletdanseres totdat ze verkeerd op haar been terecht kwam en haar knie blesseerde. Om die reden heeft ze er tijdelijk voor gekozen om de opleiding tot leerkracht basisonderwijs te volgen. Ze hoopt snel groen licht te krijgen om weer te gaan dansen.
Teresa is al jaren verliefd op Jase, een goede vriend van haar broer Cam. Ze heeft zelfs een keer met Jase gekust. Dat is inmiddels een jaar geleden en sinds die tijd ontloopt Jase haar een beetje.
Nu ze met haar studie op dezelfde universiteit als Jase is begonnen is ze hem weer tegen het lijf gelopen. Haar gevoelens voor hem blijken niet minder geworden te zijn.
En als ze Jase' reactie op haar ziet, lijkt zij hem ook niet koud te laten.
Toch is het allemaal niet zo gemakkelijk. Jase is geen vaste-relatievoer. Jase is meer een playboy, ookal is hij daar zelf niet altijd even blij mee.
Maar wie weet bepaalt het lot wel anders.

"Geloof je in het lot? (...) Dat het niet uitmaakt wat je doet, wat je jezelf ook voorhoudt, omdat het toch wel gebeurt? Ik denk dat je sommige dingen niet tegen kunt houden."

Behalve Jase heeft Teresa nog andere dingen aan haar hoofd. Ze heeft het vermoeden dat haar huisgenootje mishandeld wordt door haar vriend en weet niet of ze die vermoedens uit moet spreken. 

Een romantisch boek dat op sommige momenten ook wel naar een thriller neigt.
Romantiek, humor, spanning en actie: Ik vind het goede ingrediënten voor een boek.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Shepherdstown - West Virginia, waar de universiteit staat waar Teresa, Cam, Jase en Avery op zitten en waar ze op kamers wonen.

In oktober wordt het volgende deel in de Wait for you-serie verwacht. Dit deel zal Blijf bij mij heten en gaat over de beste vriendin van Teresa, Calla.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

25175515Titel: Ga voor mij
auteur: Jennifer Lynn
Originele titel: Be with Me
vertaling: Marcel Hagedoorn
uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401903523 (e-book)
aantal pagina's: 308
verschijningsdatum: maart 2015




Follow on Bloglovin

maandag 18 mei 2015

De One (De Selectie #3) - Kiera Cass

"Er zijn hier nog drie meisjes. Als je je zoveel zorgen maakt om die ene kans die je krijgt, is het misschien een goed idee er zeker van te zijn dat je hem niet aan mij vergooit."



In een dagje uitgelezen. Dat was sowieso de bedoeling van dit laatste deel van de Selectie-trilogie. In de eerste instantie omdat ik snel weer in een ander boek verder wilde. 
De Selectie-trilogie was na deel 1 en 2 niet doorgedrongen tot mijn lijstje met favoriete YA-boeken maar ik wilde toch weten hoe het af zou lopen.
Eenmaal bezig bleek dat ik niet zomaar meer kon stoppen met lezen. Dit deel is wat mij betreft zonder meer het beste van de drie.
Meer actie, meer spanning, minder jurkengedoe.

(Als je de serie nog niet gelezen hebt en dat wel wil gaan doen, lees dan niet verder.)

Van de 35 meisjes waar de Selectie mee begon zijn er nog 4 over; America, Kriss, Elise en Celeste.
Ze zijn nog steeds concurrenten, maar groeien wel dichter naar elkaar toe. Ook de band met de koningin wordt steeds beter.

"Daar zaten we dan, hand in hand op de achtergrond. De perfectioniste, de lieverd, de diva... en ik." 


America laat in dit deel goed zien wie ze is en waar ze voor staat. Daar is de koning niet altijd blij mee. Hij ziet America dan ook liever komen dan gaan.
America twijfelt nog steeds regelmatig aan haar gevoelens voor Maxon en Aspen, maar ook daarin weet ze steeds beter wat ze wil.

Zou America als prinses het verschil kunnen maken? Is America wat het Maxon wil? Wat het volk wil?

Wat in dit boek een spannend onderdeel is, zijn de rebellen. De zuidelijke (dodelijke) rebellen en de noordelijke die naar het lijkt ergens naar op zoek zijn. 
Het paleis wordt regelmatig aangevallen. De rebellen worden steeds brutaler. Dat moet een keertje misgaan.

Wat ik een beetje vreemd vind, is dat er voorop de boeken Selectie-trilogie staat en er nu toch een vierde deel van de serie gaat uitkomen. Terwijl trilogie naar mijn weten betekent dat er drie delen zijn. Het vierde deel heet De prinses en speelt zich 20 jaar na de eerste drie boeken af.

Lees hier mijn recensies van De Selectie en De Elite.

Welk deel vond jij het beste?

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De one  - SelectietrilogieTitel: De One
auteur: Kiera Cass
Originele titel: The One
vertaling: Hanneke van Soest
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 978 90 00 33866 5 (e-book)
aantal pagina's: 225
verschijningsdatum: november 2014





Follow on Bloglovin

zondag 17 mei 2015

De Elite (De Selectie #2) - Kiera Cass

"Je weet dat je iets bijzonders hebt gevonden en dat wil je nooit meer loslaten. En iedere seconde dat je het hebt, ben je bang het te verliezen."



De Verenigde Staten in de toekomst. Door meerdere oorlogen verscheurd en weer aan elkaar geplakt compleet met kastensysteem. Om orde te scheppen in de chaos.
Om de kroonprins aan de vrouw te helpen is er een speciale selectieprocedure, waarbij America Singer is doorgedrongen tot de Elite. De laatste 10.
America begon met tegenzin aan De Selectie, maar blijkt toch erg goed met prins Maxon op te kunnen schieten.
'Helaas' is ook haar ex-vriendje Aspen ten tonele verschenen en wordt America verscheurd door twijfel. Aspen die ze door en door kent en die haar veiligheid te bieden heeft, of Maxon die haar een prinses en uiteindelijk koningin zal maken.

"Was ik een Vijf of een Drie? En wat zou ik zijn als dit achter de rug was: een Twee of een Eén? Zou ik mijn dagen slijten als vrouw van een officier of als vrouw van een koning?"


De concurrentie is moordend. De anderen stellen alles in het werk om Maxon voor zich te winnen. Of het nou om hem gaat, of om de troon, dat is maar de vraag bij sommige deelnemers.
In het paleis zijn regelmatig onveilige situaties door aanvallen door rebellengroepen. Ontevreden burgers.
Niet iedereen is het blijkbaar eens met de manier waarop Illea geregeerd wordt. En misschien hebben ze daar ook wel reden toe.

Het verhaal op zich is boeiend. Toch weet ook dit boek mij, net als deel 1, de Selectie niet te pakken. Ik kan er niet precies de vinger op leggen hoe dat komt. Misschien ben ik hier te oud voor ofzo, of toch weer teveel gedoe om uiterlijk en kleding?
Aan de andere kant zou het verhaal me dan juist aan moeten spreken, omdat America dit allemaal ook niet perse nodig vindt, al merk ik wel dat ze, in tegenstelling tot in het vorige deel, al wel wat aan de situatie gewend raakt.
Ik had de neiging om recensies met spoilers te gaan lezen, zodat ik deel 3 niet meer 'hoef' te lezen, maar ik denk toch dat ik maar wel doorlees. Het gaat per slot van rekening niet om een boek van 500 bladzijden.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De elite - SelectietrilogieTitel: De Elite
auteur: Kiera Cass
Originele titel: The Elite
vertaling: Hanneke van Soest
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 978 90 00 33837 5 (e-book)
aantal pagina's: 227
verschijningsdatum: september 2014

vrijdag 15 mei 2015

Dood de Vader (Colomba Caselli #1) - Sandrone Dazieri

"De gruwel begon laat op een zaterdagmiddag in september, toen een man in korte broek met zijn armen stond te zwaaien in een poging het verkeer te stoppen."

Maar eigenlijk begon het al veel eerder...



De man is Stefano Maugeri. Zijn vrouw en zoon zijn vermist. Zijn vrouw wordt al snel gevonden, maar zijn zoontje blijft onvindbaar.

Rechercheur Colomba is na een traumatische gebeurtenis op haar werk al een tijdje met verlof. Toch wil haar baas Rovere dat ze betrokken wordt bij de zaak van het vermiste jongetje. De vader wordt verdacht, maar Rovere denk dat de hij onschuldig is.

Rovere koppelt Colomba aan een man die als jongetje slachtoffer is geweest van ontvoering. Dante Torre.
Dante heeft 11 jaar opgesloten gezeten in een silo en wist niet eens meer wie hij was voor hij ontvoerd werd door De Vader.
Na die 11 jaar wist hij te ontsnappen om vervolgens een leven vol angst te leven.
Dante denkt dat De Vader hem nog steeds in de gaten houdt, terwijl iedereen ervan overtuigd is dat zijn ontvoerder dood is.

"De Vader was ergens daarbuiten. 
De kooi was nu zo groot als de wereld, maar Dante was nog steeds zijn gevangene."

Door Dante's betrokkenheid bij de recente ontvoering wordt zijn verleden weer helemaal naar boven gehaald.

Dat maakt het dat er twee getraumatiseerde personen op jacht gaan naar iemand waarvan niemand denkt dat hij bestaat. En omdat Colomba officieel nog niet weer aan het werk is, moet het meeste van wat ze doen onder de radar blijven en worden ze door velen met veel scepsis behandeld. 

Laat de dikte van dit boek geen drempel zijn om het te gaan lezen. Hij is echt goed en geen moment saai. 
Er worden gebeurtenissen van vroeger en nu besproken. Van sommige gebeurtenissen wist ik in het begin niet wat ze met het verhaal te maken hadden. Maar in de loop van het verhaal wordt alles duidelijk. Ik vond het verhaal absoluut niet voorspelbaar.
Ik dacht eerst even dat Dood de Vader misschien een tweede deel was waarin Colomba een rol speelde doordat er steeds werd gesproken over een Ramp die zij had meegemaakt, maar niet duidelijk was dit nu inhield. Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn. 
Ik hoop wel dat er in de toekomst meer boeken komen met Colomba en Dante. Het einde van het boek houdt die mogelijkheid in ieder geval wel open.

Zelf vond ik Dante een erg leuk personage. Getekend door zijn verleden, vol trauma's, maar als hij zich op zijn gemak voelt vol met bijdehante en sarcastische opmerkingen.
Colomba is erg stoer. Ondanks alles zet ze door. Wel een vreselijke naam trouwens, Colomba. Als het nou een achternaam geweest was, oke, maar als voornaam...

Het boek is geschreven vanuit een personele verteller. Veel personages uit het boek worden gevolgd en leer je ook redelijk goed kennen. 
De verteller laat af en toe doorschemeren dat er iets staat te gebeuren, maar vooral de beschrijvingen van gebeurtenissen uit het verleden zijn erg gedetailleerd. Misschien soms wel een beetje té.

Ik had zelf nog nooit een van oorsprong Italiaanse thriller gelezen. Het beviel me prima.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Italië en dan met name in Rome.

Leuk aan de Kobo-shop is dat je van boeken de eerste paar hoofdstukken kan lezen voordat je tot aankoop overgaat en dat de boeken ook in meerdere talen beschikbaar zijn. Zo kon ik dus even een kijkje nemen in het originele boek. Vandaar dat ik die er ook bij heb gezet op de foto hierboven.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Dood de vaderTitel: Dood de Vader
auteur: Sandrone Dazieri
Originele titel: Uccidi il Padre
vertaling: Irene Goes
uitgeverij: Xander Uitgevers BV
ISBN: 978 94 0160 361 4
aantal pagina's: 560
verschijningsdatum: maart 2015




Follow on Bloglovin